Bütün hayatımız boyunca kendimizi hayatın her alanında eğitip dururuz okullarda veya toplumsal bir çok alanda ama en yararlıve düzgün eğitimi okullarda alırız. Kendimize, çevremize ve topluma yararlıbirer ferd olma serüveni ana okuldan başlayıp üniversiteye kadar devam eder. En sonunda ise eğitimli ve kültürlü olduğumuza dair diplomalarla resmileştirilir.
6 yaşında ilköğretim ile adım attığımız eğitim dönemi, ortalama 24 yaşlarında mezun olan bir üniversite öğrencisnin, hayatının en önemli, en saf, en parlak ve en güzel yıllarıdır. Her insan ömrünün sonuna dek bu dönem içerisinde ekmiş olduğunu biçer. Kuracağı aile, çocuklarını yetistirme bilinci, sosyal yonu, maddi durumu, özellikle toplumuna verebilecekleri ve hayata bakış açısı, eğitim dönemi içerisinde kazandıkları sonucu kişide oluşur.
“Herşey yarınlarımız için” diyerek durmadan yeni imkanlar ve yenilikler peşinde koşarız. Onlardan biri de, iyi imkanlar sunan daha doğrusu iyi bir ücret alabilmek için, yurtdışına özelliklede Hollandaya açılmamız…
Peki istediğimizi alabiliyormuyuz?
Doğmak ve ölmek bizim karar verebileceğimiz olaylar olmadığıiçin onlardan sadece ibret almakla yetiniyoruz. HayatıYaşamaksa bize bağlıolan ve bizim kararımızla yön verdiğimiz bir husustur. İnsan belli bir yaşa geldiğinde en büyük nimet olan aklını kullanarak hareket etmeye başlar, bu süreç içinde önünde birçok değişik ve farklıolaylarla karşılaşır.
İnsanoğlu eşref-i mahlukat (yaratılmışların en şereflisi) olarak yaratılmıştır. Dünya da başı boş değildir. Yaratılması gayesiz hiç değildir. Allahü Teala kullarını kendisine ibadet etmeleri için yaratmıştır. İbadet, bizi ve bütün mevcudatı yoktan var eden, her an varlıkta durduran, görünür ve görünmez kazalardan, belalardan koruyan ve her an çeşitli nimetler, iyilikler vererek yetiştiren Allahü tealanın emir ve yasaklarını, yerine getirmektir.
Değirmendere ve Menetler köyü Rodop ilinin Kozlukepirbelediyesine bağlı iki köyüdür. Kurban tepe,Degirmendere ile Menetler köyü arasında bulunan bir tepedir.Tepenin önemi zamanın Türk boyuyla Cenevizliler arasında yapılan savaşlara kadar dayanır. Tepede şehit düşenler , zamanın velileri ve aynı zamanda yörenin toparağına can veren rahmet için yapılan yaklaşık yediyüz senelik bir gelenektir.Dokuz yılda dokuz büyük baş hayvanın kesilmesiyle Kur-an’ı Kerim okunur ve yağmur duası yapılır.
Batı Trakya’nın Evros (Meriç) ili Büyük Derbent köyünde Ramazan Bayramları büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Geleneksel bayram kutlamalarından olan Ramazan davulcularının kapı kapı gezerek maniler eşliğinde bahşiş toplama adeti köyün gençleri tarafından günümüzde de sürdürülmektedir. Köy gençlerinin atalarından miras aldıkları bu geleneğe sahip çıkarak aksatmadan sürdürmeleri, gençlerin adet ve geleneklere ne kadar bağlı olduklarını göstermesi açısından çok önemli.
17- 18 Kasım 2007 ‘de İngiltere BatıTrakya Dayanışma Derneği tarafından BatıTrakya’nın konu alındığıbir sergi düzenlendi.
2 gün süren sergide, Cumartesi günü yapılan açılışta BatıTrakya’nın bir çok önde gelen isimleri de ağırladı(ÖrneğinGümülcine Milletvekili gibi).