Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Οταν λέμε αλκοόλ εννοούμε όλες εκείνες τις ουσίες που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (κρασί, μπίρα, ουίσκι, βότκα κλπ.)

Για ένα νέο, που είναι άνω των 17 – 18 ετών, δεν είναι κακό να πίνει ένα ή δύο ποτήρια – κρασί ή μπύρα ή ο,τιδήποτε άλλο – κάθε λίγες μέρες όταν βγαίνει έξω με τους φίλους του. Το αληθινό κριτήριο είναι να μην πίνει κάποιος με σκοπό να μεθύσει, αλλά απλά για να ευχαριστηθεί τη γεύση του ποτού όπως θα ευχαριστιόταν την γεύση ενός καλού φαγητού.

Εξάρτηση

Τώρα, όταν κάποιος πίνει κάθε μέρα, ή πίνει περισσότερο από δύο ποτήρια, ή πίνει με σκοπό να μεθύσει ή ακόμη και “για να του φύγει το άγχος”, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ. Συνήθως συνοδεύεται από σοβαρές και μόνιμες βλάβες και βαριά διανοητική φθορά. Το σύνδρομο της στέρησης είναι πιο βαρύ και από αυτό της ηρωίνης. Ένα τυπικό σύνδρομο είναι η τρεμούλα που σε μερικές περιπτώσεις οδηγεί στο παραλήρημα, στους σπασμούς, ακόμη και στο θάνατο. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η ψυχολογική εξάρτηση που προκαλεί το αλκοόλ, είναι πολύ ισχυρή και ενισχύεται από κοινωνικούς παράγοντες.

 

Συνέπειες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται από κινδύνους για το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυξάνει στο αίμα λιπαρές ουσίες όπως τα τριγλυκερίδια, αυξάνει την πίεση και τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια ενώ ταυτόχρονα φορτώνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Στην κίρρωση του ήπατος, τα κύτταρα του ήπατος παθαίνουν βλάβες, καταστρέφονται και δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Το συκώτι φιλτράρει και απαλλάσσει το αίμα που διέρχεται δια μέσου του, από τοξικές ουσίες και απόβλητα του μεταβολισμού. Η απώλεια ηπατοκυττάρων που αποτελούν τις λειτουργικές μονάδες του συκωτιού, εμποδίζει το καθαρισμό του αίματος. Η λειτουργική ανεπάρκεια του ήπατος λόγω κίρρωσης οδηγεί στη συσσώρευση στον οργανισμό, τοξικών ουσιών και αποβλήτων. Τότε είναι δυνατόν να προκληθεί πρόβλημα στον εγκέφαλο με σύγχυση, ταραχή, τρέμουλο. Στις σοβαρές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε κώμα και να οδηγήσει στο θάνατο.

Ο αλκοολισμός της εγκύου γυναίκας μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού με σοβαρές συνέπειες για το παιδί που συμπεριλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη γέννηση, μειωμένες πνευματικές ικανότητες και χαμηλό βάρος γέννησης.

Επίσης είναι γνωστό ότι η κατάχρηση αλκοόλ είναι αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, και ξαφνικών θανάτων , καρκίνου του λάρυγγα, καρκίνου ήπατος, παχυσαρκίας κλπ.

 

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ

Έξοδοι , παρτι και άλλες εκδηλώσεις όλοι μας πάμε και μας αρέσει!

Αλλά πριν φύγουμε από το σπίτι έχουμε τους γονείς μας να μας τα <πριζουν>,  και μην πιείτε, μην κάνετε το ένα μην κάνετε το άλλο! Τους λέμε ένα μεγάλο <OXI  μαμά δεν θα πιω >, έτσι ώστε να τους καθησυχάσουμε και από την άλλη πλευρά του μυαλού μας σκεφτόμαστε τι χαζομάρες που θα κάνουμε και πόσο καλά θα περάσουμε! δεν περιμένουμε την ώρα να φτάσουμε στο παρτι και να ξεσαλώσουμε!

 

Ενώ στο βάθος του μυαλού μας ακούγεται η φωνή της μάνας που λέει να μην πιεις! Από την άλλη έχεις τους φίλους μπροστά σου που σου λένε <έλα μωρέ πιές μια μπύρα ακόμα να γουστάρουμε>. Έρχεται η ώρα να φύγουμε από τον χώρο της διασκέδασης και στην κατάσταση που είμαστε νομίζουμε ότι έχουμε την ικανότητα να οδηγήσουμε και να πάμε σπίτι μας! Δυστυχώς όμως βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο  και προφανώς κάποιων άλλων συνεπιβατών  ή άλλων διερχόμενων πεζών  η άλλων οδηγών αυτοκινήτου! Από μια δική μας χαζομάρα σκοτώνονται και άλλα άτομα αθώα που έχουν όρεξη για ζωή, επειδή εμείς δεν πήραμε ΤΑΞΙ  ή δεν κανονίσαμε κάποιος από την παρέα να μην πιει και να φροντίσει να γυρίσουν με ασφάλεια οι υπόλοιποι στα σπίτια τους  !

Ένας στου τέσσερις θανάτους νέων από 15 έως 29 ετών στην Ευρώπη οφείλεται στο ΑΛΚΟΟΛ.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ενημέρωση κοινωνίας για τις επιπλοκές του αλκοόλ.

Ο καθένας να ελέγχει τον αυτό του. Να μην παρεκτρέπεται , να πίνει όσο το αντέχει ο οργανισμός του, αν δεν μπορεί, τότε να το κάνουν  οι δικοί του (φίλοι, γονείς ).

Να μην πηγαίνει σε μέρη που δεν σερβίρουν αλκοολούχα ποτά.

Να μην παίρνει στο σπίτι μας αλκοόλ.

Να μην δέχεται το κέρασμα.

Να μην προβάλλονται διαφημίσεις που δείχνουν το αλκοόλ σαν απόλαυση.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συμβουλή ιατρού

Στήριξη από τους δικούς του ανθρώπους

Προσεκτική προσέγγιση από τον ιατρό.

Διαχρονική παρακολούθηση.

 

 

Συγγραφέας: "Unjelo"
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην
ιστοσελίδα του ogrencialemi.com