Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Συμβουλή προς νέους και παλιούς φοιτητές.

Πολλές φορές εκεί που κάθεστε στο σπίτι ή στο δωμάτιο σας, χτύπα η πόρτα ή το κουδούνι, ανοίγετε την πόρτα και βρίσκεστε απέναντι σε έναν άγνωστο κύριο (τις περισσότερες φορές) ή κυρία.  Σας χαιρετά, μιλάει χρησιμοποιώντας λέξεις ώστε να αποκτήσει μια οικειότητα μαζί σας, κάνει σαν να σας γνωρίζει από καιρό. Επίσης, εννοείτε δείχνει ενδιαφέρον για σας, για την πορεία των μαθημάτων σας, εντωμεταξύ προσπαθεί να μπει μέσα!

Εδώ αρχίζει όλο το παιχνίδι! Ρωτάει σε ποια σχολή σπουδάζετε έτσι ώστε να εστιάσει προς εκείνη την κατεύθυνση, να βρει κάποιο κενό γνώσης, να καταπιαστεί από αυτό. Αρχίζει  να σας μιλά για την φιλοσοφία της ζωής, για τη δύναμη της ψυχής, τη δύναμη του νου˙ και εδώ αρχίζει το ψηστήρι… ότι ο τάδε φιλόσοφος δίνει απαντήσεις για πολλές  πτυχές της ανθρωπότητας και ότι διαβάζοντας  τον, θα αρχίσετε να βλέπετε διαφορετικά την ζωή. Προσπαθεί να σας πείσει να αγοράσετε τον έναν τόμο από την τετράτομη σειρά, προφασιζόμενος ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το οικονομικό και ότι  είναι μηδαμινό το ποσό των 10-20 ευρώ  μηνιαίως από το χαρτζιλίκι σας. Ένας τρόπος παραπλάνησης είναι, πείθοντας σας, ότι δεν θα σας κοστίσει απολύτως  τίποτα και ότι είναι σαν να δίνετε 0,50€ την ημέρα, όσο αξίζει δηλαδή, ένα μπουκαλάκι νερό («Τι αξία έχει ένα μπουκαλάκι βρε αδελφέ;» - σας κάνει να νιώθετε και πλούσιοι!). Αλλά επειδή δεν υπάρχει (και καλά) υπάλληλος που να κάνει αυτή τη δουλειά, για αυτό θα δίνετε 20 ευρώ περίπου μηνιαίως.

Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία και από τυχαίους ανθρώπους. Οι συγκεκριμένοι εμπορικοί αντιπρόσωποι έχουν ορισμένα «προσόντα». Είναι εκδηλωτικοί, κινητικοί, χρησιμοποιούν πλούσιο λεξιλόγιο και έχουν ευφράδεια λόγου, «πάσχουν» από «ακατάσχετη» πολυλογία (μπουρδολογία για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους), προσπαθεί να σας φορτώσει με πολλές πληροφορίες σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μην προλάβετε  να επεξεργαστείτε  όλα τα στοιχειά – σκοπός τους είναι να σας μπερδέψουν και να μην έχετε σωστή κρίση. Στο τέλος βρίσκεστε να έχετε «συμφωνήσει» να αγοράσετε όλη τη τετράτομη  σειρά.

 Οι πλασιέ προτιμούν  και ψάχνουν άτομα  που είναι ευάλωτα, εύπιστα, αφελή και με έλλειψη κάθε επιφυλακτικότητας και αμφιβολίας για ό,τι ακούνε.

Έστω ότι κάποιοι πέσατε θύμα αυτών των πλανόδιων πωλητών και αγοράσατε μια πεντάτομη εγκυκλοπαίδεια, φιλοσοφίας, ψυχολογίας  κλπ,  που τις περισσότερες των περιπτώσεων  δεν θα διαβάσετε ποτέ, απλά θα διακοσμήσει την βιβλιοθήκη σας, αλλά το μετάνιωσατε  βρε αδελφέ, τι μπορείτε να κάνετε; Υπάρχει ο Νόμος 2251/1994 Προστασίας των Καταναλωτών που σας προστατεύει, ενδεικτικά θα παραθέσω  μέρος του 3ου άρθρου που αναφέρει : Συμβάσεις παροχής αγαθών ή υπηρεσιών, που καταρτίζονται με πρωτοβουλία του προμηθευτή χωρίς ρητή πρόσκληση από τον καταναλωτή ή με επίσκεψη του προμηθευτή στον τόπο κατοικίας, διαμονής ή εργασίας του καταναλωτή ή σε χώρο επιλογής του προμηθευτή έξω από το εμπορικό κατάστημά του, είναι άκυρες υπέρ του καταναλωτή, αν δεν καταρτισθούν με έγγραφο στο οποίο να αναφέρονται: α) το όνομα ή η επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του προμηθευτή και αυτού που συμβάλλεται στο όνομα και για λογαριασμό του προμηθευτή.Για οποιαδήποτε απορία  ή ασυνεννοησία με τον προμηθευτή ή την εταιρεία που συνεργάζεται μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλή από έναν δικηγόρο.

Με λίγα λόγια η φόρμα παραγγελίας που  συμπληρώνει ο πλασιέ με  τα στοιχειά σας και το ποσό που πρέπει να καταβάλλεται κάθε μηνά περιέχει επίσης ρήτρες όπως "ακυρώσεις παραγγελιών δεν γίνονται", "επιστροφές βιβλίων δεν γίνονται δεκτές", ‘’επιστροφή πρώτης συνδρομής δεν γίνεται’’, όλα αυτά δεν ισχύουν γιατί πολύ απλά δεν έχετε υπογράψει κάποιο επίσημο συμβόλαιο παρά μόνο μια απλή καρτέλα.

Πως μπορείτε να απαλλαγείτε από το μαρτύριο αυτό;

1)     Ζητάτε από τον πλασιέ να  να σας φέρει πίσω τα λεφτά που του δώσατε, και ένα έγγραφο που να βεβαιώνει ότι δεν χρωστάτε τίποτα, επιστρέφοντας του τα βιβλία άθικτα!

2)     Ζητάτε την συμβουλή κάποιου δικηγόρου ή φίλου σας, που με ένα απλό τηλεφώνημα θα διευθετήσει το ζήτημα.

3)     Απλά αρνείστε να καταβάλλεται το μηνιαίο ποσό που <συμφωνήσατε> και έτσι ο πλασιέ θα αναγκαστεί να έρθει να παραλαβή τα βιβλία του, ζητήστε πίσω όσα λεφτά του έχετε δώσει και  μην ξεχάσετε να του ζητήσετε ένα έγγραφο που να βεβαιώνει ότι δεν οφείλεται τίποτα.

Φίλοι μου μην ξεχάσετε να κάνετε τα παραπάνω με περισσή αυτοπεποίθηση, μην  φοβάστε δεν θα σας κλείσουν φυλακή επειδή δεν πληρώσατε έναν πλανόδιο-πλασιέ, υπάρχει νόμος και για αυτό. Δεν γίνεται προσωποκράτηση για μικροποσά.

Συμπεράνουμε λοιπόν ότι , ποτέ δεν αποφασίζουμε εν θερμώ, με επιπολαιότητα και  χωρίς να έχουμε σκεφτεί και ξανασκεφτεί για αυτό που πάμε να κάνουμε. Εννοείτε ότι αγοράζουμε βιβλία, γιατί είναι πηγή γνώσης, αλλά αγοράζουμε βιβλία που πραγματικά χρειαζόμαστε και θέλουμε εμείς και όχι επειδή μας το συνέστησε κάποιος άγνωστος (που μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος).

Υ.Γ.1: http://www.kepka.org/Grk/Lgs/Legislation/2251.htm Νόμος 2251/1994 Προστασία των Καταναλωτών.

 

Υ.Γ.2: Αυτές οι πωλήσεις αναφέρονται ως <πωλήσεις από αυτοκίνητο> που υπόκεινται σε άλλο νόμο με μεγαλύτερη δυνατότητα  προσβολής της συμφωνίας και μάλιστα σας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο.

Un-jelo

 

 

Rastgele Makale

«…Αν δεν επενδύσουμε στα παιδιά όλα τα βασικά και μακροπρόθεσμα προβλήματα της ανθρωπότητας θα παραμείνουν βασικά και μακροπρόθεσμα προβλήματα…»

Devamını oku...