Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Η αϋπνία είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο νιώθει ότι δεν χορταίνει ύπνο και ότι ο ύπνος που κάνει δεν τον ξεκουράζει. Αυτό συμβαίνει όταν το άτομο:

  • δυσκολεύεται στο να αποκοιμηθεί το άτομο
  •  έχει συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας με δυσκολία στο να έρθει ξανά ο ύπνος,
  •  ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί
  • Κάνει τέτοιο ύπνο ο οποίος δεν επανορθώνει και δεν ξεκουράζει τον οργανισμό

Είναι λοιπόν σημαντικό να τονισθεί ότι η αϋπνία δεν προσδιορίζεται σύμφωνα με τις ώρες που ένα άτομο χρειάζεται για να κοιμηθεί ή πόση ώρα του χρειάζεται για ν' αποκοιμηθεί.Οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως επίσης η ικανοποίηση που νιώθουν μετά από τον ύπνο.

Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να προκαλέσει κούραση, έλλειψη ενεργητικότητας, δυσκολία στη συγκέντρωση και νευρικότητα.

Οι ασθενείς συνήθως δεν αποδέχονται την παρουσία ψυχολογικών προβλημάτων και επικεντρώνουν την προσοχή τους μόνο στην αϋπνία, επίσης έχουν την τάση να εσωτερικεύουν τα συναισθήματα τους, που τους προκαλεί υπερεγρήγορση και συνακόλουθη δυσκολία στον ύπνο.

 Συχνά αίτια αϋπνίας:

Αϋπνία που οφείλεται σε σωματικές καταστάσεις, νόσους και σε ψυχικά ή περιβαλλοντικά αίτια όπως: οποιαδήποτε  κατάσταση που προκαλεί πόνο ή δυσφορία, βλάβες Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, υπερθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, ασθένειες του νεφρού, καρδιακή ανεπάρκεια, άσθμα, διατροφικοί παράγοντες, κατανάλωση οινοπνεύματος, μεταβολές περιβάλλοντος, ΑΓΧΟΣ, κατάθλιψη, περιβαλλοντικός θόρυβος, ηχορύπανση, υπερβολικά ψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, παρενέργειες φαρμάκων, υψηλή ένταση, επιβάρυνση σωματικής ή και ψυχικής μορφής (στρες).

Η κατάχρηση της καφεΐνης, του αλκοόλ ή άλλων ουσιών μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία.

Επιπρόσθετα ορισμένοι τρόποι ζωής επιδεινώνουν την αϋπνία:

  • Όταν ένα άτομο θέλει και ανησυχεί ότι θα δυσκολευτεί ν' αποκοιμηθεί τότε αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα
  • Το να πίνει κάποιος υπερβολικές ποσότητες καφέ
  • Το να πίνει κάποιος αλκοόλ προτού να κοιμηθεί
  • Το να καπνίζει προτού να κοιμηθεί (κάπνισμα προκαλεί υπερδιέγερση)
  • Το να κοιμάται κάποιος πολλές ώρες το απόγευμα
  • Ακανόνιστος ή συνεχώς διακοπτόμενος ρυθμός ύπνου και ξυπνήματος

Θεραπεία:

Εκτίμηση της σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής πλευράς του ατόμου από τον γιατρό και περιορισμός της λήψης των υπνωτικών για μικρό χρονικό διάστημα λόγω των παρενεργειών, όπως, εξάρτηση από το φάρμακο, μείωση αντανακλαστικών και υπνηλία, πού σημαίνει υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων τροχαίων αλλά και σε όσους δουλεύουν με επικίνδυνα εργαλεία. Ορισμένα φάρμακα ακόμη προκαλούν αμνησία, ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και σύγχυση.

 Οπότε συμπεραίνουμε ότι η λήψη των υπνωτικών δεν είναι η μοναδική θεραπευτική προσέγγιση της αϋπνίας, πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένα μέτρα υγιεινής, όπως:

1. Αύξηση σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, όχι όμως αργά το βράδυ.

2. Αποφυγή μικρών ύπνων την ημέρα

3. Αποφυγή διατροφικών παρεκτροπών (να μην τρώμε αργά και λίγο πριν κοιμηθούμε, αλλά ούτε να πέφτουμε για ύπνο πεινασμένοι)

4.Κανονικο ωράριο κατάκλισης την νύχτα και έγερσης το πρωί (σταθερό ωράριο).

5. Ρύθμιση συνθηκών περιβάλλοντος (θερμοκρασία, θορύβου, χαμηλός φωτισμός-σκοτάδι, ώστε να μην επιδρούν αρνητικά στον ύπνο.

6. Μην στριφογυρίζετε 300 φορές, καλύτερα κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει, όπως, διάβασμα ενός βιβλίου, χαλαρή μουσική κλπ. και μόλις νυστάξετε, πηγαίνετε και ξαπλώστε.

 Υπάρχουν και άλλες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές (συμπεριφορολογικές μέθοδοι, γνωσιακή ψυχοθεραπεία, ψυχοδυναμικές  ψυχοθεραπείες) που με την βοήθεια του ειδικού θα βελτιώσουν  την κατάσταση του ατόμου και θα αντιμετωπίσουν την πρωτογενή διαταραχή (αιτία) που προκάλεσε την αϋπνία. Δεν πρέπει λοιπόν να διστάζουμε να ζητάμε την συμβουλή των ειδικών                …σωματική και ψυχική υγεία.

 

Τζελάλ Μαλτσάν