Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Εδώ και χρόνια παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο  νέων της περιοχής μας  να επιδεικνύονται για το κάθε τι.  Αυτό το βλέπουμε κυρίως στην ενδυμασία, όπου ορισμένοι  νέοι σπαταλούν αμέτρητα λεφτά για την αγορά ακριβών παντελονιών , παπουτσιών μπουφάν κλπ , έπειτα τα  επιδεικνύουν στις παρέες τους ή διάφορες εκδηλώσεις νομίζοντας πως κάνουν παρέλαση.

Μερικές φορές μάλιστα οι ίδιοι για να δείξουν στους φίλους τους την «ανωτερότητα» τους, προβαίνουν σε γελοίες πράξεις με γελοίες φράσεις όπως: «ποσό λες το πήρα το παπουτσάκι αυτό ;» , «καλά ε πήρα ένα παπουτσάκι  για 100 ευρώ και γαμ..»  νομίζοντας πως έτσι θα ανέβει στην υπόληψη της παρέας και του περίγυρου. Ακόμα πιστεύει πως με το πανάκριβο παπουτσάκι θα βγάλει και γκόμενα.

Αυτό έχει μια κοινωνική προέκταση, τη δημιουργία ενός αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των νέων, όπου ο καθένας αγοράζει το ακριβότερο ρούχο που υπάρχει για να το δείξει αργότερα στην παρέα του. Βέβαια όλα αυτά τα κάνουν με τα λεφτά του μπαμπά ο όποιος είτε υποκύπτει στις πιέσεις του παιδιού, είτε για να μην το στενοχωρήσει, είτε για να μην  δημιουργήσει κακή εικόνα στην κοινωνία, ή  είτε λόγο εγωισμού ( γιατί ο γιος του Αχμέτ το πηρέ ; εμείς τι είμαστε δηλαδή δεν έχουμε λεφτά; Τι παραπάνω έχει ο Αχμέτ από μένα;).

Μπορεί αυτό να μας φαίνεται μικρολεπτομέρεια,  αλλά κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλες καταστάσεις, όπως π.χ.  πολλοί νέοι έχουν αγοράσει  ένα νέο αυτοκίνητο σπορ ή  μηχανή, φτιαγμένο με τα χίλια δύο πάνω, χωρίς να το έχει πραγματικά ανάγκη ο νέος αυτός παρά μόνο για να το παίξει «μάγκας» στην συνοικία ή στο χωριό. Το κακό της υπόθεσης αυτής είναι ότι πολλές οικογένειες οδηγούνται στα δάνεια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτού του είδους της «μαγκιάς». Βεβαία γονείς του μόχθου και του μεροκάματου  ή αγρότες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δάνεια αυτά με αποτέλεσμα να γίνονται κατασχέσεις από τις τράπεζες.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω μια ακόμη τρανταχτή αλλά συνάμα ηλίθια ενέργεια των νέων, έχει να κάνει με την τεχνολογία. Ο καθένας προβαίνει σε αγορά ακριβού κινητού χωρίς πραγματικά να γνωρίζει ποιες οι δυνατότητες του και αν πραγματικά το χρειάζεται.  Η ανάγκη αυτή δεν είναι πραγματική άλλα έχει δημιουργηθεί κατά πολύ από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των διαφημίσεων,  που μας γεννούν «ψεύτικες» ανάγκες.

Όλα αυτά γίνονται για την «ψευτομαγκιά» ορισμένων νέων  ατόμων με χαρακτηριστικά  ναρκισσισμού , δηλαδή ατόμων που επιζητούν ειδική μεταχείριση και θαυμασμό από τους άλλους, νομίζουν ότι είναι σπουδαίοι και ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ στον κόσμο, έχουν μια εικόνα «μεγαλομανιακού» εαυτού,  ότι όλοι πρέπει να ασχολούνται μαζί τους και χωρίς να συναισθάνονται τον άλλον και το τι προβλήματα έχει, αρκεί αυτοί να κάνουν το κέφι τους.

Η απάντηση σε αυτούς τους νεανίες  και πιτσιρικάδες είναι μια και απλή: ένας άνθρωπος θεωρείται σημαντικός όχι για αυτό που φαίνεται και δείχνει αλλά για αυτό που ΕΙΝΑΙ, εξού και η φράση: τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.

 

Τζελάλ Μαλτσάν 

 

Rastgele Makale

Enerji bir cismin ya da sistemin is yapabilme yetenegi yani iş yapma kapasitesi veya kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.  Enerji değişik formlarda karşımıza çıkmaktadır: kinetik, potansiyel, termal, yer çekimi, ses, ışık, elektromanyetik enerji. Enerji insan hayatı için su, hava ve yiyecek gibi olmazsa olmaz ihtiyaçlardan biridir. Bununla birlikte günlük hayatin ilermesi için en önemli kaynaktir. Peki bu kadar önemli olan enerjiyi nelerden sağlayabiliriz ve bu kaynaklar sonsuz mu?

Devamını oku...