Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Φάρμακο χαρακτηρίζεται κάθε ουσία ή παρασκεύασμα που ανακουφίζει, είτε θεραπεύει, από ασθένειες ή πόνους του ανθρώπινου οργανισμού και γενικότερα αποκαθιστά την ανθρώπινη υγεία.

Στην σύγχρονη ζωή διακρίνεται μια τάση επιθυμίας από την πλειοψηφία των ανθρώπων, ανάμεσα τους και πολύ νέοι να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα είτε νόμιμα είτε παράνομα. Μερικοί επιλέγουν να παίρνουν κατασταλτικά για να ηρεμούν τα νεύρα τους, άλλοι επιλέγουν τα διεγερτικά φάρμακα (κυρίως νέοι) για να μην νυστάζουν και να διασκεδάζουν όλο το βράδυ.Υπάρχουν και αυτοί που επιλέγουν να λαμβάνουν διάφορες ουσίες για να ξεχάσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. 'Όλα αυτά τα φάρμακα δεν μπαινοβγαίνουν στον οργανισμό μας έτσι απλά σαν να είναι καραμέλες, αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς τρόπους με νευροδιαβιβαστές και άλλες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και μπορούν να προκαλέσουν εθισμό και εξάρτηση.

 

Τι είναι εθισμός και τι εξάρτηση?

Εθισμός: Το άτομο έχει απώλεια ελέγχου λήψης του φαρμάκου.

Εξάρτηση: Το άτομο δεν λειτουργεί φυσιολογικά χωρίς το φάρμακο.

'Oταν η χρήση τωνφαρμάκων γίνεται όχι για θεραπευτικούς, άλλα για άλλους λόγους όπως π.χ. για διασκέδαση, τότε έχουμε καλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε κατάχρηση. Η κατάχρηση (δηλ. υπερβολική χρήση) έχει ως αποτέλεσμα την εξάρτηση και τον εθισμό.

Τα φάρμακα που έχουν την δυνατότητα να προκαλούν εξάρτηση διακρίνονται σε 2 κατηγορίες.

1)      Υψηλού κινδύνου φάρμακα: Νικοτίνη, κοκαϊνη και ηρωίνη.

2)      Χαμηλότερου κινδύνου φάρμακα:Εcstasyκαι αμφεταμίνες. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως τα άτομα που είναι εξαρτημένα σ'αυτά θα έχουν λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία τους.

 

ΝΙΚΟΤΙΝΗ: Η νικοτίνη δεν χρησιμοποιείται σύχνα για θεραπευτικούς λόγους, έκτος απο την θεραπεία διακοπής του καπνίσματος. Η λήψη της όμως, γίνεται καθημερινά από την πλειοψηφία των ανθρώπων κάθως υπάρχει σε όλα τα προϊόντα καπνού.  Η νικοτίνη δρα σε εγκεφαλικούς υποδοχείς, που φυσιολογικά αναγνωρίζουν το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς εγρήγορσης του εγκεφάλου. Για αυτό το λόγο οι καπνιστές λένε πως τα τσιγάρα τους βοηθούν να συγκεντρωθούν και τους ηρεμούν. Μέχρι πρότινος, η νικοτίνη δεν έχει δείξει να έχει κάποια βλαβερή επίδραση στον εγκέφαλο, το κάπνισμα όμως είναι επιβλαβές για τους πνεύμονες. Η νικοτίνη αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό παράγοντα για παθήσεις του καρδιαγγειακού και για πολλές μορφές καρκίνου.

 

ΚΟΚΑΪΝΗ: Η κοκαϊνη έχει τοπική αναισθητική δράση, η οποία αποτελεί σήμερα τη μόνη τρέχουσα αιτία για τη θεραπευτική χρήση της. Αυξάνει τη διαθεσιμότητα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Είναι μία φθηνή, διαδεδομένη χημική ουσία, της οποίας η παράνομη χρήση γίνεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους. Προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και είναι ισχυρό ψυχοδιεγερτικό.Είναι επικίνδυνο φάρμακο, η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο κυρίως σε θερμές περιόδους,καθώς είναι το μοναδικό στην κατηγορία του που έχει την τάση να προκαλεί υπερθερμία. Τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης, σε μορφή «crack» δηλαδή στην μορφή που καπνίζεται, εύκολα γίνονται βίαιοι και επιθετικοί. 

 

ΗΡΩΙΝΗ: Ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί, και είναι κατασταλτικό. Δεν έχει θεραπευτική επίδραση. Είναι παράγωγο της μορφίνης. Η μορφίνη συναταγογραφείται για να ανακουφίσει τον οξύ (έντονο) πόνο και η μη ιατρική της χρήση απαγορεύεται. Όμως, όπως και η κοκαϊνη έτσι και η ηρωίνη ή αλλιώς “πρέζα” χρησιμοποιείται παράνομα από πόλλους ανθρώπους. Η λήψη ηρωίνης μπορεί να γίνει με ένεση ή κάπνισμα οπότε προκαλεί μία άμεση ευχάριστη αίσθηση.  Η αίσθηση ευχαρίστησης υποχωρεί γρήγορα και αντικαθίσταται από μία συνεχή  αναζήτηση της ουσίας. Είναι πολύ επικίνδυνη ναρκωτική ουσία που μπορεί να σκοτώσει ακόμη και με μικρή υπέρβαση της δόσης (καταστέλλει το αντανακλαστικό της αναπνοής).

 

ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ECSTASY:Είναι μια ομάδα ενώσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν διεγερτικά. Οι θεραπευτική τους χρήση περιορίζεται λόγω της ψυχολογικής - σωματικής εξάρτησης, της ανορεξικής δράσης και της ανοχής που προκαλούν μέτα από χρόνια χρήση. Εμείς θα εστιάσουμε στα παράγωγα μεθαμφεταμίνης όπως, “speed” και “ecstasy”, τα οποία είναι πιο διαδεδομένα στον πληθυσμό των νεών. Οι αμφεταμίνες δρουν στον εγκέφαλο προκαλώντας την απελευθέρωση δύο νευροδιαβιβαστών, της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης. Το “Speed” ενισχύει κυρίως την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενώ το «Ecstasy» της σεροτονίνης. Πειραματικά αποτελεσματά  έδειξαν ότι το Ecstasyμπορεί να προκαλέσει μεγάλης διάρκειας έως και μόνιμη μείωση των σεροτονινεργικών κυττάρων. Πολλοί νέοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση του Εcstacy. Όσον αφορά το “speed” συνήθως προτιμάται η μορφή που καπνίζεται από χρηστές ουσιών. Μπορεί να'χεται ακούσει πως βοηθάει στο διάβασμα και στην περίπτωση που παρασυρθείτε να σκεφτείτε ότι το “speed” μπορεί να σας βοηθήσει σε ένα διαγώνισμα μην το κάνετε, διότι δε θα βοηθήσει! Αφήστε που το “speed”  έχει και την ικανότητα να προκαλέσει μία μορφή ψύχωσης που μοιάζει με τη σχιζοφρένεια. Δεν νομίζω ένα διαγώνισμα να αξίζει τέτοιο ρίσκο!

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Τα φάρμακα υπάρχουν για να μας θεραπεύουν. Γι'αυτό το λόγο καλό είνα να επιλέγουμε να τα παίρνουμε από νόμιμα μέρη, όταν πραγματικά τα έχουμε ανάγκη, αφού έχουμε συμβουλευτεί και   έναν ιατρό και όχι επειδή θέλουμε να περάσει ευχάριστα η ώρα μας. Δεν κάνουμε κατάχρηση , γιατί κάτι πολύ σημαντικό για το φαρμακό για να παραμείνει φάρμακο είναι η δόση. Άν πάρουμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε ή πάρουμε περισσότερο απ'αυτό που χρειάζομαστε και καλά για να μας περάσει πιο γρήγορα ο πόνος τότε το φάρμακο παύει να είναι φάρμακο και γίνεται δηλητήριο για τον οργανισμό.

 

-Νευροδιαβιβαστής: βιοχημική ένωση που χρησιμεύει στην μεταβίβαση πληροφορίων απο τον ένα νευρώνα ( δηλ. Κύτταρο) στον επόμενο.

-Ντοπαμίνη:πολύ βασικός νευροδιαβιβαστής και πολύ σημαντικός για τον εγκέφαλο, ελέγχοι συστήματα που ρυθμίζουν την διάθεση, τα συναισθήματα,προκαλεί ισχυρό αίσθημα εγρήγορσης...

-Σεροτονίνη: βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες όπως ύπνος, έλεγχος της όρεξης, καρδιαγγειακή λειτουργία, μυϊκη σύσπαση, ψυχική διάθεση...

-Ακετυλοχολίνη: Νευροδιαβιβαστής της οποίας η δράση ανάλογα με τον υποδοχέα μπορεί να είναι τόσο διεγερτική όσο και ανασταλτική.

-Υποδοχέας: Είναι ένα ειδικό μόριο στο οποίο προσδένεται το φάρμακο για να διεκπεραιώσει την δράση του.

 

 

Esra Topçu

Rastgele Makale

Üniversitede girdiğim ilk ders.Ben ürkek bir halde, soğuk , yabancılarla dolu bir yerdeyim, karşımızda  tebeşirli tahtaya yazı yazmaya çalışan dilini bilmediğim bir adam . Bu adam hoca olsa gerek ,çünkü yaşça diğer yabancılardan büyük görünüyor.Ders çıkışı aklımda tek bir kelime kalmış “velocity” onunda hız olduğunu yanımdaki yabancıya sormuştum.

Zaten bir gece önce zor uyumuştum .Yurt diye biryerde kalmıştım –aslında artık orada yaşayacaktım- yurtlara alışıktım ama burası başkaydı. Oradaki herkes yabancı ve benden yaşca  büyüktü, tanımadığım milletlerden insanlar vardı ve gerçekten ne konuştuklarını anlıyamamıştım. Birleşmiş milletler bu olsa dediğimi hatırlıyorum.

 

Devamını oku...