Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης;
Πρόκειται για μία διαταραχή του μεταβολισμού κατά την οποία παρατηρείται αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Η διαταραχή αυτή οφείλεται είτε στο γεγονός ότι το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη(η ορμόνη που επάγει την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα του οργανισμού), ή γιατί τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας.

 

Ως αποτέλεσμα παρατηρείται αυξημένη κυκλοφορία γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Η παραπάνω αυτή ποσότητα γλυκόζης αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ούρησης. Έτσι, αν και το αίμα έχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης, τα κύτταρα δεν μπορούν να την απορροφήσουν  για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.

 

Τύποι σακχαρώδους διαβήτη

Υπάρχουν 3 τύποι σακχαρώδους διαβήτη

·  Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

·  Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης)

·  Διαβήτης της Κύησης

 

Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1

· Αυτός ο τύπος εμφανίζεται σε μικρή ηλικία και στα άτομα που πάσχουν παρατηρείται καταστροφή των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, η οποία ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την πρόσληψη της περίσσειας γλυκόζης από τα κύτταρα που την έχουν ανάγκη.

· Ο διαβήτης τύπου 1,δυστυχώς, δεν μπορεί να προληφθεί και τα άτομα είναι φυσιολογικά και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα έως ότου εμφανιστεί η νόσος. Τα συμπτώματα της νόσου είναι τα κλασικά συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη και τα άτομα παρουσιάζουν: πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία και απώλεια βάρους. Επίσης τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχουν, σε σχέση με τα φυσιολογικά άτομα, πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν παθήσεις όπως είναι: καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό, υπέρταση, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και νευροπάθεια.

· Ο ασθενής με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τι τρώει. Τροφές χαμηλές σε λιπαρά, αλάτι και σχεδόν καθόλου ζάχαρη είναι ιδανικές. Επίσης η άσκηση βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

 

Γενικά, για την πρόληψη των διαφόρων επιπλοκών της διαταραχής προτείνεται:

  Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης κάτω από τα 130/85 mmHg

  Διατήρηση της χοληστερόλης κάτω από τα 200 mg

  Καθημερινός έλεγχος των ποδιών για σημάδια λοιμώξεων

  Οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο

  Οδοντιατρική εξέταση 2 φορές το χρόνο

  Όχι κάπνισμα

 

· Για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού των ατόμων που πάσχουν πραγματοποιείται λήψη ινσουλίνης(κυρίως με την μορφή ενέσεων), ενώ κάπως πιο μόνιμη λύση θα μπορούσε να αποτελέσει και η μεταμόσχευση παγκρεατικών κυττάρων.

 

Σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 2

· Η πλειοψηφία των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη, πάσχουν από τον διαβήτη Τύπου 2. Ο τύπος αυτός εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τον τύπου 1 και η εμφάνισή του παρατηρείται κυρίως στην ενήλικη ζωή. Σε αρχικό στάδιο παρατηρείται παραγωγή ινσουλίνης η οποία παρουσιάζει μειωμένη δράση, με αποτέλεσμα να μην απορροφάται η γλυκόζη από τα κύτταρα και να συσσωρεύεται στο αίμα. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία αυξάνουν την δραστικότητα της ινσουλίνης και έτσι τα κύτταρα απορροφούν την περίσσεια γλυκόζης από το αίμα. Επίσης, για την μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί κατάλληλη διατροφή και να αθλείται. Αν δεν πραγματοποιηθεί καμιά θεραπεία και η ασθένεια ‘’προχωρήσει’’, τότε έχουμε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και κατά συνέπεια ο ασθενής θα πρέπει να κάνει θεραπεία, παίρνοντας χάπια ινσουλίνης.

 

· Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν και αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Αυτοί είναι οι εξής:

Ηλικία και Φυλή: όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη τύπου2. Η πιθανότητα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο για ηλικίες άνω των 40(για τους λευκούς) και άνω των 25 ( για τους έγχρωμους, τους ασιάτες και ορισμένες μειονότητες).

Οικογενειακό ιστορικό: αν κάποιος συγγενής είχε ή έχει διαβήτη , τότε ο κίνδυνος εμφάνισης είναι υψηλότερος

Σωματικό βάρος και έλλειψη δραστηριότητας: Η πλειοψηφία των ανθρώπων που παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2 ήταν υπέρβαροι όταν εμφανίστηκε η νόσος, ενώ το 55% των ασθενών ήταν παχύσαρκοι. Ο κίνδυνος αυξάνεται    ακόμα περισσότερο αν το υπέρβαρο άτομο δεν κάνει καμία φυσική δραστηριότητα

Καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια: Άτομα που έχουν εκδηλώσει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ψυχικές διαταραχές: Έχει διαπιστωθεί πως άτομα με ψυχικές διαταραχές έχουν μεγάλες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

 

 

Διαβήτης Κύησης

Είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη.

Ο τύπος αυτός είναι παρόμοιος με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εμφανίζεται μόνο στο 3-5% των εγκύων γυναικών.

Το 30-40% αυτών των γυναικών αναπτύσσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιπες ανακτούν τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης ύστερα από τη γέννα.

 

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ…ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ…

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ…

ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΑΤΡΟΥ…

ΟΧΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ…

 

 

Νουρχάν Μπουρμπούν