Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Το Κολέγιο της Ευρώπηςκαι το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνιατου Σαράγεβο στις 5 Μαρτίου 2011 πραγματοποίησε μια έρευνα στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στις χώρες Μαυροβούνιο,  Βοσνία -  Ερζεγοβίνη,  Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία και Σερβία για την «Εθνική ταυτότητα, τα δικαιώματα των μειονοτικών και την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση τους», υπεύθυνη της έρευνας ήταν η Μαρίνα Δρυμαλίτου.

Παρακάτω σας παραθέτουμε το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις που εδόθησαν από τον Κιοσέ Μεμέτ Ριτβάν  από την Ελλάδα.

 

Ερωτήσεις:

1. Το να ανήκεις σε μια μειονότητα έχει ποτέ αποτελέσει εμπόδιο στην προσωπική σου εξέλιξη; Είτε αυτό αναφέρεται στην προσωπική σου ζωή είτε στην σταδιοδρομία σου;

Δεν υπάρχει κάποιο τρανταχτό περιστατικό να σας περιγράψω, αλλά γενικότερα η καχυποψία, το περίεργο βλέμμα (λες και βλέπουν κάποιο ATI) και κάποιες αντιδράσεις ανθρώπων που συναντάς για πρώτη φορά σε φθείρει ψυχολογικά. Ευτυχώς η πλειοψηφία αυτών αφού σε γνωρίσει καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου σου συμπεριφέρεται λες και είσαι ένας από αυτούς.

 

2. Ποιο είναι το πλεονέκτημα του να ανήκεις σε μια μειονοτική ομάδα (π.χ. το να γνωρίζεις δύο γλώσσες, το να μετέχεις σε δύο πολιτισμούς κ.α.) στην Ελλάδα;

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα του μειονοτικού είναι ότι δέχεται ευκολότερα τον «διαφορετικό» (όσον αφορά θρησκεία, καταγωγή, γλωσσά).

 

3. Τι έχει αποτελέσει ορόσημο στη ζωή σου μέχρι σήμερα;

Πιστεύω η εισαγωγή μου στο πανεπιστήμιο και η μετάβασή μου στη φοιτητική ζωή που άλλαξε ριζικά ο τρόπος της ζωής μου και το γεγονός ότι πρέπει να αναλάβω περισσότερες ευθύνες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η συναναστροφή με άτομα με διαφορετικές νοοτροπίες και εμπειρίες, με έκαναν πιο πλούσιο στο μυαλό και συνέβαλαν στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου.

 

4. Ποια είναι τρία πράγματα που θα ήθελες να δεις να βελτιώνονται ή να αλλάζουν στην κοινότητα σου;

α) Βελτίωση στο εκπαιδευτικό σύστημα έτσι ώστε να έχουμε τις ίδιες βασικές γνώσεις, τις ίδιες δυνατότητες και τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές – φοιτητές. Να αναπτυχτεί πνεύμα ευγενούς άμιλλας και να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε σε αυτό.

β) Να δίνονται ευκαιρίες και σε άτομα από την μειονότητα να κάνουν και άλλες δουλείες εκτός από την γεωργία και την οικοδομή. Να ανέβει το οικονομικό επίπεδο (να μειωθεί το ποσοστό των οικογενειών που ζουν κάτω από όριο της φτώχειας) ώστε να ζουν αξιοπρεπέστερα για να μπορούν να χαίρονται και άλλες πλευρές της ζωής.

γ) Να ανέβει και το πολιτισμικό επίπεδο στην περιοχή με την δημιουργία πολιτισμικών, χορευτικών  και αθλητικών ομίλων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, τοξοβολία κλπ). Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτούνται υποδομές και εγκαταστάσεις,  γεγονός στο οποίο  υστερούμε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό απαιτεί να έχεις και ελεύθερο χρόνο, αν  ο άλλος είναι όλη την ημέρα στο χωράφι ή στην δουλεία με τι κουράγιο να συμμετέχει σε ανάλογες δραστηριότητες.

 

5. Τι θα συμβούλευες την μειονότητα στην οποία ανήκεις να κάνει λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία απορρέουν πολλά δικαιώματα για τους πολίτες της;

Θα συμβούλευα οι νέοι της μειονότητας να είναι υπέρμαχοι της μόρφωσης ώστε να έχουν αρχές και γνώσεις οι οποίες θα καλλιεργήσουν την κριτική τους ικανότητα και θα είναι το στήριγμα στην καθημερινότητα τους και μετέπειτα στην έρευνα και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, γιατί από μονή της η πολιτεία δεν σε ενημερώνει για αυτά, γιατί πολύ απλά θέλει πολίτες ανενημέρωτους, απαθείς και μη αντιδραστικούς ώστε να τους χειρίζεται «ευκολότερα».